Jdi na obsah Jdi na menu

Památky

Černá věž  je známá stavba ze 16. století v centru Českých Budějovic u katedrály svatého Mikuláše. Dnes je oblíbenou turistickou atrakcí, která je v sezóně zpřístupněna veřejnosti a poskytuje výhled především na centrum města.

Náměstí Přemysla Otakara II.  je je centrální veřejné prostranství v historickém středu Českých Budějovic, v současné době pojmenované po zakladateli města, českém králi Přemyslu Otakaru II, rozlohou 1,7 ha je jedním z největších, a po náměstí ve Vysokém Mýtě druhým největším čtvercovým náměstím v České republice.

Samsonova kašna je barokní kašna stojící na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Je jednou z největších svého druhu v zemi a představuje významnou památku a symbol města.

Bludný kámen  se nachází na náměstí Přemysla Otakara II., asi 4 metry od Samsonovy kašny. Bludný kámen je pozůstatkem původní dlažby z "kočičích hlav". Připomíná místo, kde se kdysi nacházelo popraviště. Nese označení "bludný", neboť dle pověsti ten, kdo jej překročí po desáté hodině večer, bude bloudit ulicemi města až do rána a nenajde cestu domů. Všimnete si ho hned na první pohled je oblý a označený vytesaným křížkem.